Montaža

Odluka o izgradnji solarne elektrane

Solarna elektrana bez baterije spojena na vanjsku mrežu naziva se “mreža” (“mrežni” ili “mrežni” fotonaponski sustav). Takav sustav smanjuje ili potpuno eliminira potrošnju energije iz mreže na dnevnom svjetlu. Mrežni pretvarač pretvara istosmjernu struju iz fotonaponskih modula u izmjeničnu, sinkronizirajući svoje parametre s vanjskom električnom mrežom.

Što je elektrana veća, to je niža relativna jedinična cijena. Fotonaponski moduli mogu se montirati na ravne ili kose krovove s različitim premazima, na zidove, nadstrešnice ili na tlo. Koristimo samo visokokvalitetnu opremu vodećih svjetskih proizvođača. Pojedinačnu trgovačku ponudu možete dobiti od naših inženjera.

Princip rada

Kad sunce sja, mrežni pretvarač koristi snagu fotonaponskih modula za napajanje električnih uređaja. Ako to nije dovoljno, dodatna snaga će se dodati iz mreže. Na primjer, ako u nekom trenutku solarna elektrana proizvede 3 kW, a snaga radnih uređaja je 4 kW, tada će se samo 1 kW potrošiti iz vanjske mreže. U slučaju da elektrana proizvodi više energije nego što je trenutno potrebno, imamo dva rješenja: za automatsko smanjenje kapaciteta elektrane na potrebnu razinu ili za izvoz viška energije u opću mrežu.

Za prodaju viška električne energije mreži potrebno je sklopiti ugovor s mrežnim poduzećem. Javna mreža igra ulogu virtualne baterije neograničenog kapaciteta, dopuštajući 100%korištenje solarne elektrane. Takav ugovor može biti iznimno povoljan ako su tarife za prodaju električne energije u mrežu veće od tarifa za njezinu kupnju iz mreže.

Planiranje potrošnje iz vlastitih izvora

Osim prodaje električne energije u mrežu, moguće je povećati vlastitu potrošnju sunčeve energije drugim metodama. Na primjer, vrlo je isplativo koristiti besplatnu energiju Sunca za rad perilice rublja, usisavača, klima uređaja i drugih električnih uređaja koji se ne koriste stalno. Takav je algoritam osobito prikladan za tvornice i urede, gdje značajan dio potrošnje električne energije pada tijekom svjetlosnog dijela dana.

Drugi način povećanja vlastite potrošnje solarne energije je punjenje baterija. Ovo postrojenje kombinira mogućnosti mreže i autonomnog sustava naziva se hibridna fotonaponska elektrana ro-cen-koča . Solarna elektrana spojena na mrežu može raditi samo ako postoji napon u vanjskoj mreži. Iz sigurnosnih razloga, u slučaju hitnog isključenja vanjskog napajanja, mrežni pretvarač isključuje i solarnu elektranu kako ne bi napajao opću mrežu i ne nanio štetu električarima koji popravljaju vod.

Prednosti elektrane na mrežu – jednostavnost, pouzdanost i kratki povrat ulaganja u smislu izvoza viška energije u mrežu po povlaštenim tarifama.