Solarne elektrane

Izradom vlastite fotonaponske elektrane možete značajno smanjiti svoju ovisnost o korporacijama, kao i zaštititi se od rasta cijena.

Prijenosni solarni moduli također se koriste u turizmu, omogućujući rad mobilnih telefona, GPS-navigatora i drugih uređaja. Postoje različite vrste solarnih modula, od kojih su najčešće dvije vrste: jednokristalne i polikristalne. Izgledom ove ploče podsjećaju na solarne kolektore, ali obavljaju drugu funkciju.

Jedna od važnih karakteristika solarnih panela je faktor učinkovitosti koji pokazuje koliki se postotak solarne energije koja pada na panel pretvara u električnu energiju.

Monokristalne fotonaponske ćelije imaju veću učinkovitost od polikristalnih stanica. Istodobno, polikristalne fotonaponske ploče su jeftinije, izračunate na temelju jedinice instalirane snage. Fleksibilne amorfne silicijske ploče također su vrlo popularne.

U prvom slučaju baterije su potrebne za  skladištenje energije-oni ih na suncu satima mogu koristiti u bilo koje vrijeme.

U drugom slučaju, automatizacija će koristiti energiju sunca, po potrebi je nadopunjujući električnom energijom iz električne mreže a “višak” energije koju proizvode solarni paneli vratit će se u mrežu i očitavat će je brojilo električne energije. Na taj će vam način paneli raditi čak i kad niste kod kuće.

U oba slučaja, putem mobilnih uređaja možete daljinski upravljati svim parametrima vaših fotonaponskih sustava: trenutnom snagom i dnevnom proizvodnjom električne energije, ušteđenim novcem i svojim doprinosom poboljšanju okoliša.

Moći ćete analizirati grafikone podataka za svako razdoblje, imajući potpunu kontrolu nad svojim energetskim sustavom.

Mrežni fotonaponski sustav
Mrežni fotonaponski sustav
Solarne elektrane
Solarne elektrane