Hibridni fotonaponski sustavi

Što su to hibridni fotonaponski sustavi

Solarna elektrana koja kombinira mogućnosti mrežnih i samostalnih sustava naziva se Hibridni solarni energetski sustav. Spojen je na mrežu, ali može osigurati rezervno napajanje u slučaju nestanka struje. Osim toga, baterije sustava povećavaju vlastitu potrošnju besplatne solarne energije.

Kao i kod mrežne fotonaponske elektrane, hibridni sustav dopušta prodaju viška električne energije javnom energodruzhestvu i njihovim distribucijskim mrežama prema ugovoru s njima. To je povoljno u slučajevima kada su tarife za prodaju električne energije u mrežu veće od otkupne cijene.

Kad je situacija obrnuta, bolje je energiju skladištiti u baterijama za uporabu noću. Za sunčanih dana postoje razdoblja kada su baterije potpuno napunjene, a proizvodnja i dalje premašuje trenutnu potrošnju. U tom slučaju višak će se preusmjeriti u javnu mrežu: bolje je prodati energiju po svaku cijenu nego je ne koristiti.

Za baterije manjeg kapaciteta

Za razliku od  autonomnih fotonaposkih sustava, hibridno rješenje ne zahtijeva baterije velikog kapaciteta budući da je ispuštanje u vanjsku mrežu rijetko i obično ne traje dulje od nekoliko sati. U posebnim slučajevima, na primjer, tijekom duljih isključenja vanjske mreže po mračnom vremenu, moguće je ugraditi dizelski generator koji će brzo napuniti baterije do potrebne razine.

Za slučajeve nadolazećih priključaka gradilišta na javnu energetsku mrežu, ali s trenutnom potrebom za napajanjem, hibridna elektrana može se izgraditi i koristiti u autonomnom načinu rada do pojave mreže.

Obično izgradnja solarne elektrane traje manje vremena od postupka izrade dokumenata za izgradnju pojedinog transformatora i priključenje na mrežu. Na taj način hibridna solarna elektrana kombinira prednosti mrežnih i autonomnih sustava, a po cijeni je jeftinija u odnosu na autonomnu elektranu.

U hibridnoj elektrani mogu se koristiti zasebni pretvarači za solarne module i baterije ili uobičajeni hibridni pretvarač koji sadrži svu potrebnu elektroniku.

Samodostatnost i neovisnost energije

Autonomni sustav složeniji je i skuplji od mrežnog fotonaponskog sustava. Međutim, u mnogim je slučajevima njegova izgradnja isplativija i znatno brža od postupka povezivanja na energetsku mrežu.

Ponekad samodostatnost i neovisnost igraju važniju ulogu od ekonomije. Vlastita elektrana jamči financijsku zaštitu i povjerenje u budućnost.

Montirani solarnipaneli
Solarni paneli
Solarna elektrana
Solarna elektrana
Montaža autonomnih fotonaponskih sustava

VRANJEŠ OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

Projektiramo i gradimo solarne elektrane svih veličina i tipova. Pažnja prema detaljima, veliko iskustvo i vrhunska oprema omogućuju nam da godinama jamčimo učinkovitost naših fotonaponskih sustava.